Kokeboka Kirsti Cath Dahle - oppskrifter på mat og drikke

Cola-ribbe med (coleslaw) og potetmos - oppskrift

Type - Basis Kjøtt - Svin En ingrediens eller ferdig rett: ribbe
    ribbe   Foto: c.høili
 
Oppskrift Cola-ribbe med (coleslaw) og potetmos
Lenke http://tinyurl.com/q7fw5r4
 
Introduksjon Ny vri på ribba.
NB! Jeg har gjort enkelte justeringer i originaloppskriften.
 
Vanskelighetsgrad Middels
Smaksopplevelse **** (Meget god)
Porsjoner 4
Kulinarisk kultur
 
Ingredienser 2 kg tynnribbe
1 ss salt
½ ss pepper
½ liter cola (må være ekte cola med sukker)
skall og saft av 1 appelsin
3 hvitløksfedd
1 løk
1 stjerneanis
½ kanelstang

Nøttesmør:
ca 75 g meierismør

Potetmos:
8 poteter (Beate eller annen fast type)
sellerirot, tilsvarende mengde som en eller to poter
½ ts revet muskatnøtt
salt og pepper
2 dl melk (evt kesam eller rømme)
100 g smør

Coleslaw:
2 gulrøtter
½ grønnkål
1 grønt eple
ca 4 ss majones
1 ts grov sennep
litt rømme
4 ss sitronsaft
salt og pepper
   
Fremgangsmåte Sett ovnen på 130 °C. Krydre ribben med salt og pepper. Skjær en løk i store kløfter og legg det i bunnen av formen sammen med grovhakkede hvitløksfedd. Hell cola i bunnen av formen og tilsett saft og skall fra 1 appelsin. Tilsett stjerneanis og kanelstang. Legg ribben på toppen med svoren opp.

Settes i ovnen i en gryte med lokk eller en ildfast form med aluminiumsfolie over. Stek på 150 °C i ca 1,5 time og 220 °C i ca 40 minutter, deretter eventuelt noen minutter under grillen for sprø svor.

Sil av sausen og fjern overflødig fett som danner seg på toppen. Kok inn til halvparten. Til slutt tilsetter du ½ dl nøttesmør.

Slik lager du nøttesmør:
75 g meie­rismør kokes i en kasserolle til det blir lysebrunt (ikke brent). La stå i fem minutter før du siler det i en finmasket sil eller et stykke tøy. Du skal ikke ha med bunnslammet og skummet.

Potetmos:
Potetene og selleriroten skrelles og skjæres i store terninger. Kok i kaldt vann til de er møre. Sil av vannet og mos dem i en bolle sammen med muskatnøtt, salt og pepper. Varm melk i en kjele og smelt smør i melken. Spe på med smørmelk og/eller rømme til du er fornøyd med konsistensen. Jo mer smørmelk/rømme, jo mykere konsistens.

Coleslaw:
Strimle gulrøtter, grønnkål og eple og skjær sellerien i tynne skiver. Bland sammen med majones, smak til med sitron, salt og pepper.

Tips! Coleslaw er kjempegodt, men virket litt "feil" sammen med potetmos. Neste gang denne retten står på menyen skal jeg teste ut om det er bedre med gulrøtter, sukkererter og purre, dampet i litt nypresset appelsinjuice eller smør.

Utskrift uten bilde   |   Utskrift med bilde   |   Rediger denne oppskriften   |   Bli den første til å kommentere denne oppskriften!