Kokeboka Kirsti Cath Dahle - oppskrifter på mat og drikke

Kalkun med valnøttstuffing - oppskrift

Type - Basis Fugl - Kalkun  
Oppskrift Kalkun med valnøttstuffing
Lenke http://www.matoppskrift.no/sider/oppskrift2118968522.asp
 
Introduksjon Ca 500 g kjøtt pr. person.
 
Vanskelighetsgrad Middels
Smaksopplevelse
Porsjoner
Kulinarisk kultur
 
Ingredienser 1 kalkun
smør til pensling
salt og hvit pepper

Valnøttstuffing med tørkede frukter:
1 løk
300 g skorpefrie loffterninger
smør til steking
150 g valnøtter
100 g tørkede aprikoser
75 g tørkede fikner
75 g svisker
1 eple
2 egg
1 ts salt
½ ts pepper
   
Fremgangsmåte Begynn med å lages stuffingen. Finhakk løk og stek den raskt sammen med loffterningene til brødet er gyllent. Ha brød og løk over i en arbeidsbolle. Tilsett hakkede valnøtter og tørket frukt. Bland inn grovrevet eple. Rør inn sammenvispede egg. Stuffingen kan enten fylles i kalkunen eller stekes i en ildfast form ved siden av kalkunen, de siste 30-40 minuttene av steketiden.

Dekk en langpanne med aluminiumsfolie og pensle den med smeltet smør. Legg kalkunen i pannen og bøy vingene bakover til kalkunen ligger med vingene "på nakken". Da ligger den stødigere i pannen og det er enklere å skjære brystfileten i skiver etter steking. Skal kalkunen fylles bør fyllet has i før bena på kalkunen knytes sammen. Pensle hele kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Fyll ca. 3 dl vann i langpannen før den settes inn i ovnen. Vannet gjør at stekesjyen ikke brennes fast i pannen, men bevares og kan brukes i sausen.

Stek kalkunen ved 160 °C i ½ time per kg. Vil du ha ekstra gyllen farge på skinnet kan du pensle den flere ganger med smør eller stekesjy i løpet av steketiden. La kalkunen bare stå og slå av seg litt etter at den er tatt ut av stekeovnen. Flytt den etter hvert over på en fjel og pakk den eventuelt inn som forklart over. Sil stekesjyen og ha den i sausen for å få ekstra god saus.

Skjær ut brystfiletene langs hele brystbenet. Skjær et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. Skjær brystfiletene i ca ½ cm tykke skiver. Legg alt tilbake på skroget og server med rykende varm saus, kokte grønnsaker og poteter. Til annengangs servering skjæres lårene løs. Ta ut bena og skjær kjøttet i så hele skiver som du får til.

Utskrift   |   Rediger denne oppskriften   |   Bli den første til å kommentere denne oppskriften!