Kokeboka Kirsti Cath Dahle - oppskrifter på mat og drikke

Jordbærsuppe med vaniljebavaroise og ingefæris - oppskrift

Type - Basis Dessert - Bær En ingrediens eller ferdig rett: Et jordbær
    Et jordbær
 
Oppskrift Jordbærsuppe med vaniljebavaroise og ingefæris
Lenke http://www.aperitif.no/index.db2?id=77454
 
Introduksjon
 
Vanskelighetsgrad Middels
Smaksopplevelse
Porsjoner 4
Kulinarisk kultur Frankrike
 
Ingredienser 100 g sukker
3½ + ½ dl vann
450 g fryste jordbær
10 g maisenna
saften av en ¼ sitron
evt. 1 dl søt hvitvin, f.eks. en muskatellvin

Vaniljebavaroise
4 gelatinplater
1 vaniljestang
3 dl melk
100 g eggeplomme (5 stk)
120 g sukker
3 dl kremfløte

Ingefæris
1 dl fløte
4 dl h-melk
30 g ingefær
80 g sukker
   
Fremgangsmåte Til denne suppen brukes fryste jordbær.

Kok opp sukker og 3½ vann i en kjele. Tilsett bærene og la det hele trekke i 20 minutter uten at du rører i det. Sil fra bærene. Kok opp.

Rør ut maisennaen i ½ dl kaldt vann og bland den i suppen. La suppen koke i ½ minutt. Sett den til avkjøling.
Tilsett eventuelt vinen.

Vaniljebavaroise:
Legg gelatinplatene i kaldt vann. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Varm vaniljestang, - frø og melk til kokepunktet. Visp eggeplommer og sukker lett sammen. Hell den varme væsken i eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell så sausen tilbake i kjelen. Varm sausen mens du rører i bunnen av kjelen med en slikkepott. Det er viktig å røre hele tiden for å hindre at eggeplommen stivner i bunnen av kjelen. Når blandingen har tyknet (85 °C), skal den siles over i bollen.

Kryst vannet ut av gelatinplatene og ha dem i den varme sausen. Rør godt så gelatinen blander seg med vaniljesausen. Sett sausen til avkjøling i kjøleskapet eller i et vannbad med kaldt vann og isbiter.
Det er viktig å røre i sausen med jevne mellomrom (hvert 5. minutt) til den blir romtemperert. Dette for å unngå at gelatinen klumper seg.

Pisk fløten til krem, og vend den inn i sausen når sausen er blitt romtemperert. Fyll bavaroisen i ringer som er ca 3 cm i diameter og 3 cm høye og frys dem. Dette tar ca 3 timer.

Ingefæris:
Skrell og grovhakk ingefæren. Kok opp alle ingrediensene, og la de strekke under lokk i ca 20 min. Sil av ingefæren og avkjøl. Kjør i ismaskin.

Ta bavaroisen ut av ringene og sett dem i dype tallerkener. La bavaroisen tine. Fyll kald suppe i skålene og legg en kule ingefæris på bavaroisen.

Utskrift uten bilde   |   Utskrift med bilde   |   Rediger denne oppskriften   |   Bli den første til å kommentere denne oppskriften!