Kokeboka Kirsti Cath Dahle - oppskrifter på mat og drikke

Andebryst med byggrynskake - oppskrift

Type - Basis Fugl - And En ingrediens eller ferdig rett: Andebryst
    Andebryst   Foto: Tine
 
Oppskrift Andebryst med byggrynskake
Lenke http://www.tine.no/page?id=28&key=7802&cat=701
 
Introduksjon ypperlig når du vil lage noe ekstra forseggjort.
 
Vanskelighetsgrad Krevende
Smaksopplevelse
Porsjoner 4
Kulinarisk kultur Norge
 
Ingredienser Stekt andebryst:
4 andebryst evt. kalkunbryst
1 ts salt
½ ts nykvernet pepper
3 ss smør - usaltet

Byggrynskake:
12 nykokte mandelpoteter
4 porsjoner byggryn - les på pakken
½ dl timian, frisk, finhakket

Saus:
2 sjalottløk
2 ss smør
8 dl brun kjøttkraft
2-3 dl rødvin
1 ss maisennamel
   
Fremgangsmåte Rund kakeform ca 22 cm i diameter. I stekeovnen 225 ºC, ca 7 minutter for kjøttet.
I stekeovnen 150 ºC, ca 10 minutter for byggrynskaken

Kjøttet:
Gni kjøttet inn med salt og pepper. La det ligge kjølig natten over. Brun kjøttet forsiktig i meierismør. Bruk ikke for sterk varme. Stek skinnsiden først og la den bli gyllenbrun før den snus. La kjøttet "hvile" når det er stekt. Så langt kan du forberede kjøttet før gjestene kommer. Ved servering legges kjøttet inn i forvarmet stekeovn (225 ºC) og får ligge på stekeovnesplate med skinnsiden opp ca 7 minutter. La hvile litt igjen før kjøttet skjæres i pene skiver.

Byggrynskake:
Legg byggrynen i bløt i kaldt vann natten over. Hell fra bløtevannet og fyll på nytt. La grynene koke nesten tørt slik at de er klebrige. Rør inn hakket timian og smak til med salt og pepper. Skrell de nykokte varme potetene og lag stappe ev 9 stk. Skjær de andre 3 i biter og bland dem med stappen. Smak til med salt og pepper. Press stappen ned i en godt smurt kakeform. Legg over et lokk av byggryn og la kaken stivne i kjøleskapet. Like før servering varmes kaken ved 150C i stekeovnen i ca 10 minutter. Bruk ettervarmen etter kjøttet og la potetkaken stå i ovnen mens kjøttet hviles og skjæres opp.

Sausen:
Hakk sjalottløk og fres i meierismør. Tilsett vin og la sausen koke inn til den er redusert til et par spiseskjeer. Tilsett kjøttkraft og kok opp. Skum godt og la sausen koke til det er ca 6 dl igjen. Blir sausen for tynn, kan den jevnes med maisennemel rørt ut i litt kald vin. Smak sausen godt til.

Ved servering fordeles rykende varm saus på 4 varme tallerkner. Legg på kjøttstykker og legg på "kakestykke" av potetkaken. Pynt med timian.

Utskrift uten bilde   |   Utskrift med bilde   |   Rediger denne oppskriften   |   Bli den første til å kommentere denne oppskriften!