Kokeboka Kirsti Cath Dahle - oppskrifter på mat og drikke

Vaniljeis - oppskrift

Type - Basis Dessert - Is  
Oppskrift Vaniljeis
Lenke http://www.dagbladet.no/magasinet/2006/05/13/466100.html
 
Introduksjon
 
Vanskelighetsgrad Krevende
Smaksopplevelse
Porsjoner 10
Kulinarisk kultur
 
Ingredienser 1 vaniljestang
10 eggeplommer
200-300 gram sukker
1/2 liter h-melk
1/2 liter fløte
   
Fremgangsmåte Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ta vare på både frø og den utskrapte vaniljestangen. Visp sammen egg, sukker og frøene fra vaniljestangen i en romslig stålbolle. Pisk inn melk og fløte og ha i den utskrapte vaniljestangen.

Varm vann i ei gryte og sett metallbollen med røre over, slik at bunnen blir varmet opp av vannet. Rør godt eller visp rolig inntil røra er varm, rundt 75 grader, og den begynner å bli tjuktflytende. Røra skal være så tjukk at den dekker baksiden av en skje med et tynt, fløyelsliknende lag. Når røra begynner å bli varm, er det viktig at du rører uavbrutt. Ta bollen av varmen og fortsett å røre i et par minutter.

Sett til kjøling på kjøkkenbenken. Når røra har romtemperatur, dekk til med plast og sett den i kjøleskapet. Når den er kjøleskapskald, sett den i fryseren. (Du kan til nød sette den rett i fryseren fra romtemperatur, men ikke rett fra varm tilstand.)

Ta ut røra og rør rundt med en kraftig slikkepott eller en tresleiv en gang i halvtimen. (Hvis du bruker tre, sjekk at det ikke smaker noe av sleiva.) Pass på å skrape godt langs kanten.

Når røra begynner å stivne, ta den ut og rør hvert kvarter inntil den er så stiv at du ikke klarer å røre mer.

Utskrift   |   Rediger denne oppskriften   |   Bli den første til å kommentere denne oppskriften!