Kokeboka Kirsti Cath Dahle - oppskrifter på mat og drikke

Krydret svin- og chilipeppergulasj - oppskrift

Type - Basis Kjøtt - Svin En ingrediens eller ferdig rett: Gulasj
    Gulasj
 
Oppskrift Krydret svin- og chilipeppergulasj
Lenke http://tinyurl.com/5myc5j
 
Introduksjon Denne retten så jeg ble laget av Jamie Oliver, og jeg fikk umiddelbart veldig lyst til prøve selv. Gulasjen ble kjempegod, en skikkelig smaksbombe, .. og passer nok kanskje aller best en hustrig høst-/vinterkveld.
 
Vanskelighetsgrad Middels
Smaksopplevelse ****** (Himmelsk god)
Porsjoner 6
Kulinarisk kultur
 
Ingredienser 2 kg renskåret svinebog, i ett stykke, (NB! fettranden skal være med)
sjøsalt og nykvernet sort pepper
olivenolje
2 rødløk, finhakket
2 røde chilli, finhakket (husk uten frø)
2 ss (toppede) lett røkt paprika, pluss litt ekstra til serveringen
2 ts karve
en liten neve frisk merian eller oregano (bladene)
5 paprika (ulike farger)
1 x 280g glass med grillet paprika, avrent, skrelt og kuttet i biter
1 x 400g bx med plommetomater
4 ss rødvinseddik
400g basmati- eller annen langkornet ris, vasket
1 x 142 ml beger rømme
finrevet skall fra 1 sitron (benytt gjerne zestjern)
en liten bunt frisk bladpersille, finhakket
   
Fremgangsmåte Forvarm ovnen til 180 °C. Benytt en ildfast form med lokk, og varm gjerne denne i ovnen eller på platen før bruk. Evt bruk en jerngryte. Skjær rutemønster i svoren (helt inn til kjøttet), og krydre hele kjøttstykket godt med salt og pepper. Hell en god slump olivenolje i gryten og legg i svinekjøttet, med fettsvoren ned. Stek i ca 15 minutter på middels varme, slik at fettet siver ut av svoren. Ta svinekjøttet ut av gryten og legg det så til side.

Legg løk, chili, paprika, karvefrøene, merian eller oregano, og en god klype med salt og pepper i gryten. Slå varmen ned og la det koke forsiktig i ca 10 minutter. Putt deretter oppi oppskåret paprika, grillet paprika og tomater. Legg svinekjøttet tilbake i gryten, rist litt slik at alt blandes, og hell deretter i nok vann til at det såvidt dekker kjøttet. Tilsett eddiken - dette vil sette en god spiss på maten. Skru opp varmen og la det koke opp, legg på lokk, og sett deretter gryten inn i den forvarmede ovnen, i 3 timer.
Du vet når kjøttet er ferdig kokt når det er mørt, og det løsner lett når du drar det fra hverandre med to gafler. Hvis det ikke slipper, sett gryten tilbake i ovnen og vær tålmodig en stund til!

Når kjøttet er nesten klart, kan du koke ris i saltet kokende vann i 10 minutter, la renne av i et dørslag. Spar på litt av det avrente vannet og hell det tilbake i kokekaret. Plasser så dørslaget over kokekaret på lav varme og legg over et lokk. La stå til risen er dampet tørr, ca etter 10 minutter. Dette vil gjøre risen nydelig luftig.

Rør sammen rømme, det finrevne sitronskallet (evt litt sitronkrydder) og mesteparten av persillen sammen i en liten bolle. Når kjøttet er klart, ta gryten ut av ovnen og smak evt til med mer krydder. Det skal være en balanse mellom sødme fra paprikaen og smak av karve. Riv/"bryt" opp kjøttet og server gulasjen på en stor tallerken eller skål, sammen med en bolle av den dampende risen og en god klatt av den smakfulle rømmen. Dryss over resten av den hakkede persillen.

Utskrift uten bilde   |   Utskrift med bilde   |   Rediger denne oppskriften   |   Bli den første til å kommentere denne oppskriften!