Kokeboka Kirsti Cath Dahle - oppskrifter på mat og drikke

Jordbærkrem i sprø mandelskall - oppskrift

Type - Basis Dessert - Bær En ingrediens eller ferdig rett: Jordbærkrem i sprø mandelskall
    Jordbærkrem i sprø mandelskall   Foto: Trine E Skaug
 
Oppskrift Jordbærkrem i sprø mandelskall
Lenke  
 
Introduksjon En utrolig smakfull kaloribombe, og en fryd å servere gjester som skjønner at en dessert ala dette er kun for de utvalgte! :-)
 
Vanskelighetsgrad Krevende
Smaksopplevelse ****** (Himmelsk god)
Porsjoner 12
Kulinarisk kultur
 
Ingredienser Jordbærsyltetøy:
250 g jordbær
75 g sukker
litt lime-saft

Hvit sjokoladekrem:
3 dl kremfløte
3 blad gelatin
175 g god, hvit sjokolade, grovhakket
½ vaniljestang

Mandelskall:
250 g hvetemel
50 g finmalte mandler
150 g romtemperert smør
1 egg

Karamellflak til pynt:
150 g melis
   
Fremgangsmåte Jordbærsyltetøy:
Bland sammen ingrediensene og småkok i ca 10 minutter. Skum av underveis. Kjør blandingen i en kjøkkenmaskin, sil og oppbevar i kjøleskapet.

Hvit sjokoladekrem:
Legg gelatinen i bløt i ca 1 l iskaldt vann. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frøene og stangen i en gryte sammen med fløten og kok opp. Ta av varmen straks. Hell den varme fløten over sjokoladen i en bolle og rør til sjokoladen er smeltet. Klem ut vannet av gelatinen og bland inn i sjokoladekremen. Herligheten siles gjennom en sikt og oppbevares i kjøleskapet. Kremen kan lages dagen i forveien.

Mandelskall:
Bland alle ingrediensene sammen til en deig. Sett deigen i kjøleskapet i 30 minutter. Smør fire sandkakeformer eller ildfaste porsjonsformer med smør. Del deigen i fire, kjevle ut og kle formene. Trykk deigen godt inn i formen og lag gjerne kantene tykkere. Fyll formene med tørkede erter som paivekter. Stek ved 160 °C til skallene er gylne, ca 12-15 minutter. Avkjøl og fjern ertene. Ta ut skallene av formene og oppbevar tørt. Mandelskallene kan lages 1 uke i forkant.

Karamellflak til pynt:
Smelt melis til gyllen karamell i en liten gryte. Drypp fire rundinger med karamell på et bakepapir. Ha god avstand mellom og arbeid raskt nå. Bruk en stekespade og stryk karamellen utover til ovale, fine karamellflak. Legg et nytt stykke bakepapir over karamellflakene og oppbevar i romtemperatur. Løsne forsiktig fra papiret rett før servering.

Ved servering piskes sjokoladekremen luftig med en håndmikser, før halvparten av jordbærsyltetøyet vendes forsiktig inn til kremen er jevn. Ha kremen i en sprøytepose og fyll mandelskallene. Server med resten av jordbærsyltetøyet, glasskaramellene, noen friske jordbær og mynteblader (eller sitronmelisse).

Utskrift uten bilde   |   Utskrift med bilde   |   Rediger denne oppskriften   |   Bli den første til å kommentere denne oppskriften!