Kokeboka Kirsti Cath Dahle - oppskrifter på mat og drikke

Fjellørret med mandelpotetkrem - oppskrift

Type - Basis Fisk - Ørret/Laks En ingrediens eller ferdig rett: Fjellørret
    Fjellørret
 
Oppskrift Fjellørret med mandelpotetkrem
Lenke http://www.matogdrikke.no/content/view/3150/10069/
 
Introduksjon Et festmåltid! Fjellørret på timianglaserte gulrøtter, mandelpotetkrem, rødløkmarmelade og smørsaus spisset med Cognac.
 
Vanskelighetsgrad Krevende
Smaksopplevelse
Porsjoner 4
Kulinarisk kultur
 
Ingredienser 2 stk fjellørret
Salt og sukker (til å "grave" ørreten)
4 stk gulrøtter
frisk timian
5 stk mandelpoteter
smør
melk (til å koke potetene i)
3 dl hvitvin
2 stk sjalottløk
2 cl Cognac
250 g smør
Maizenamel

Rødløksmarmelade:
3 stk rødløk, i skiver
5 dl rødvin
1 dl sukker
   
Fremgangsmåte Rødløksmarmelade:
Smelt sukkeret til en gyllen karamell. Ha i den skivede rødløken og rødvinen. La det koke 30 min under lokk, og deretter ca 30 min uten lokk, til det får en marmeladekonsistens.

Rens og fileter fisken (la skinnet sitte på). Bland salt og sukker, strø over og mellom filetene. Legg fiskene sammen igjen og la de hvile i salt/sukkerblandingen 2-3 timer i kjøleskapet.

Gulrøttene skrelles og deles i 4. Kokes lett, til de er "al dente" (har tyggemotstand).

Potetene kokes i melk og 2 ss smør, salt og pepper. Når potene er kokt møre, bruker du en stavmikser til å mose det hele sammen til en kremet konsistens.

Hvitvin kokes sammen med finhakket sjalottløk. Kokes ned, slik at det er 1 dl igjen. Ha deretter oppi litt Maizenamel, for å unngå at sausen deler seg så lett. Visp inn smør litt etter litt, på samme måte som når man lager bearnaisesaus. Det er viktig at sausen ikke koker, for da deler den seg. Når alt smøret er blandet i sausen, smaker du til med Cognac, salt og pepper.

Til gulrøttene lages en timianglasur av 1 dl karamellisert sukker, 1 ss smør og 1 ss vann. Plukk 1 ts timianblader, som has i når det andre er smeltet. Ha samtidig i gulrøttene.

Fisken stekes med skinnet ned. Ettersom den er sukkersaltet, trenger den ikke stekes helt igjennom. Slik blir den enda litt saftigere.

Fisken legges på gulrøttene, mandelpotetkremen. Rødløksmarmeladen danderes på toppen av fisken. Til slutt hell på litt av den gode sausen. Smak ofte og bruk salt og pepper!

Utskrift uten bilde   |   Utskrift med bilde   |   Rediger denne oppskriften   |   Bli den første til å kommentere denne oppskriften!