Kokeboka Kirsti Cath Dahle - oppskrifter på mat og drikke

Tom Yum Goong - oppskrift

Type - Basis Suppe - Skalldyr En ingrediens eller ferdig rett: Tom Yum Goong
    Tom Yum Goong
 
Oppskrift Tom Yum Goong
Lenke http://en.wikipedia.org/wiki/tom_yum
 
Introduksjon Meget sterk suppe fra Thailand, og som kan serveres med ris, eventuelt yoghurt som "nødproviant" for de som er litt redd så mye chili. Sitrongress og koriander gjør denne suppen til en uforglemmelig kulinarisk opplevelse. Dessuten rensker den opp i nesen for flere dager. Knuts favoritt.
 
Vanskelighetsgrad Krevende
Smaksopplevelse ****** (Himmelsk god)
Porsjoner 4
Kulinarisk kultur Thailand
 
Ingredienser 1½ liter hjemmelaget hønsebuljong
8 skiver galangal-rot
8 kaffir lime-blader
2 sitrongress-stenger, skåret i 2 cm lange biter
4 ss sitronsaft
1 ss chili-pasta
15-20 rå reker (scampi eller tiger-reker), skallet fjernet, men halen og siste skall-ledd i behold, for å holde i
10 sjampinjonger, skåret i to
2 chili
hakket koriander

I stedet for hjemmelaget buljong, kan man til nød bruke 1½ liter vann med to-tre hønsebuljong-terninger, men suppen må da kanskje smakes til litt ekstra.

Galangal-røttene kan til nød erstattes med ingefær, men det blir ikke helt det samme. Det finnes spesielle thai- eller asiatiske butikker, og norske Ultra, som har tørkede kaffir limeblader, galangal og annet som trengs.

Hønsebuljong:
2 liter vann
600 g kyllingkjøtt/kyllingben/høne
2 selleristenger, skåret i skiver
2 løk, delt i båter
4 kaffir lime-blader
1 ss hakket ingefær
noe salt og pepper
   
Fremgangsmåte Kok opp hønsebuljongen, tilsett galangalskivene, lime-bladene og sitrongresset. Kok noen minutter videre. Demp så varmen, og ha i sitronsaft og chili-pasta. Rør litt, og la det trekke ca ett minutt. Ha i reker og sopp, og la det trekke i minst 3 minutter til, men rekene må ikke blir for kokte. Ha til slutt i chilien, i skiver eller biter. Smak til om det behøves med mer sitronsaft eller chili-pasta, eventuelt 1 ts sukker eller kanskje litt sursøt chilisaus.

Server med hakket koriander.

OBS: Galangalen, sitrongresset, limebladene og chilien skal ikke nødvendigvis spises, men gjerne tygges litt på, og man tar gjerne ut og legger dette til side under spisingen av suppen. Rekene griper man i haleskallet og spiser, selvfølgelig.

Suppen kan også serveres med ris, risnudler eller eggnudler som tilbehør. Yoghurt anbefales som ekstra-tilbehør for den utrente med så sterk suppe, eventuelt for den som er uheldig og tygger hardt på en hel chili-bit.

Hønsebuljongen:
Kok opp vannet med alle ingredienser, og fosskok noen minutter. Demp deretter varmen, og skum av evt. fett og skum fra overflaten. La det hele trekke under lokk ca 1 time. Sil så buljongen, gjerne flere ganger, til du har en mest mulig klar buljong. Avkjøl, og sett i kjøleskap. Fjern så evt. fett som har samlet seg på overflaten. Buljongen holder seg noen dager i kjøleskapet, eller den kan utmerket fryses ned.

Utskrift uten bilde   |   Utskrift med bilde   |   Rediger denne oppskriften   |   Bli den første til å kommentere denne oppskriften!