Kokeboka Kirsti Cath Dahle - oppskrifter på mat og drikke

Torsk med ramsløk - oppskrift

Type - Basis Fisk - Torsk En ingrediens eller ferdig rett: torsk
    torsk   Foto: wikimedia commons
 
Oppskrift Torsk med ramsløk
Lenke  
 
Introduksjon Ramsløk er trukket frem fra glemselen, og godt er det. En fantastisk god løk! Selv har jeg kun forsøkt ramsløkpuré, og det er herlig til f.eks hvit fisk, kylling, i salater, og i rømmedressing.
 
Vanskelighetsgrad Middels
Smaksopplevelse ***** (Særdeles god)
Porsjoner 4
Kulinarisk kultur
 
Ingredienser Torskefilet (ca 200g pr person)
1 stor brokkoli
4 gulrøtter
1 bunt ferske asparges
2 fenikler
Ramsløkpuré (evt fersk ramsløk, kruspersille og brødsmuler)
Poteter, med lyst skall som kan spises (f.eks Amandine, kokefast nypotet, mandelpotet)
Olivenolje
Fingersalt
Pepper (nykvernet)
1 lime
Smør (ekte)
Estragon
   
Fremgangsmåte Sett stekeovnen på 240 °C.

Skjær gulroten i skiver på skrå, og legg den i vannet med en gang det koker, og la koke til den begynner å bli litt myk.

Skjær av bunnen av fennikelen, skyll den og del den i fire, på langs. Del deretter de lange bitene i to på tvers, slik at de blir cirka like lange. La fennikel og asparges trekke 5 minutter i samme kjele (ikke koke!). Hell av vannet. Skvis en lime over potetene, strø over fingersalt, litt kvernet pepper, og hell over litt olivenolje. Rist litt på kjelen, slik at alle potetene får et godt lag med marinade over alt. La dem ligge i kjelen, med lokk, til servering.

Ta ut fisken og legg den i en ildfast form, med litt olivenolje i bunnen. Kvern over pepper, strø på litt salt, og strø over litt estragon. Smør over et lag med ramsløkpuré på hver filet.
(Fersk ramsløk hakkes sammen med en halv bunt kruspersille, ha i litt brødsmuler, og hell i olivenolje til det blir en grøtete miks, som kan smøres på). Sett fisken midt ovnen, ca 12 minutter. Kjenn på fisken etter 10 minutter, den skal være slik at "skivene" begynner å løsne, men den skal ikke være for hard.

Benytt en stekepanne og legg i en god klump smør - smøret skal bli varmt, ikke brunt.

Når det er ca 10 minutter igjen til servering kan brokkolien legges i det kokende vannet, og skru av varmen. Den skal trekke fram til servering.

Etter ca 20 minutter kan potetene trekkes av varmen, og tømme av vannet. La potetene stå i den varme kjelen uten vann, mens asparges og fennikel legges i pannen med smør. Skru opp varmen litt så de stekes lett. Hell kokevannet av gulrøttene som nå er litt myke, og la dem bli liggende i kjelen med lokket på.

Nå er det gått ca en halv time. Fisken er ferdig i ovnen. Potetene er klare i kjelen, fennikel og asparges er klare i pannen. Gulrot og brokkoli er klare i kjelen. Gjør klar på et fat, og dander det litt flott. Tøm noen dråper smør fra stekepannen over gulrøttene.

Utskrift uten bilde   |   Utskrift med bilde   |   Rediger denne oppskriften   |   Bli den første til å kommentere denne oppskriften!