Kokeboka Kirsti Cath Dahle - oppskrifter på mat og drikke

Morten Schakendas loffoppskrift - oppskrift

Type - Basis Bakverk - Brød  
Oppskrift Morten Schakendas loffoppskrift
Lenke http://www.klikk.no/mat/spise/article505793.ece
 
Introduksjon Oppskriften gir 3 brød.

Det tar noen timer, men jobben gjør seg nesten selv.
 
Vanskelighetsgrad Superenkel
Smaksopplevelse **** (Meget god)
Porsjoner
Kulinarisk kultur
 
Ingredienser 1½ kg hvetemel
1 l vann
20 g salt
15 g gjær
   
Fremgangsmåte Ha alle ingredienser unntatt salt og gjær i en eltebolle, elt i 2 minutter, og la deigen hvile i 30 minutter. Tilsett salt og gjær, elt i 15-20 minutter på sakte fart og i 2 minutter på rask.

Husk å sjekk elastisiteten i deigen. Strekk deigen forsiktig; du skal nesten kunne se gjennom deigen uten at den sprekker. Hvis den ikke har nok hold må du elte litt mer.

Smør en bolle med olje eller bakespray, og legg i deigen. Dekk med plastfolie, og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar ca 3 timer.

Del deigen i tre like store emner, form dem runde og legg dem på et melet underlag. Dekk med plastfolie. Hev dem i ca 1 time før brødene slås opp.

Smør brødformer, legg i brødene, strø med mel, og dekk med plastfolie. Hvis du vil ha loff med frø på toppen, former du brødene og dypper dem i vann, så i valmuefrø - før du legger dem i formene. Du kan også pensle dem med vann og legge dem i formene før du strør rikelig med valmuefrø på toppen, hvis du synes dette er enklere. Sett brødene på en lun plass, dekk med folie, og la dem heve til dobbel størrelse.

Snitt brødene på toppen, og sett dem i forvarmet ovn ved 220 °C. Ta varmt vann (ca ½ dl) i bunnen av ovnen slik at det blir dannet litt damp. Lukk døren raskt. Skru ned varmen etter 5 minutter til 180 °C, og stek videre i ca 40 minutter. Avkjøl brødene på rist.

Utskrift   |   Rediger denne oppskriften   |   Bli den første til å kommentere denne oppskriften!