Kokeboka Kirsti Cath Dahle - oppskrifter på mat og drikke

Lammestek med fløtegratinerte poteter og ratatouille - oppskrift

Type - Basis Kjøtt - Får/Lam  
Oppskrift Lammestek med fløtegratinerte poteter og ratatouille
Lenke http://tinyurl.com/3e5lux9
 
Introduksjon Dette tar riktignok litt tid, men er verdt hvert minutt! :)
 
Vanskelighetsgrad Krevende
Smaksopplevelse ***** (Særdeles god)
Porsjoner 6
Kulinarisk kultur
 
Ingredienser 2,4 kg utbenet lammestek
3 hvitløkskløfter
3-4 stilker av rosmarin
2 ts salt
1 ts nykvernet sort pepper
2 ts urtekrydder
2 ss olivenolje

Fløtegratinerte poteter:
12 stk. melne poteter
4 dl matfløte eller helmelk
2 ts salt
½ ts pepper
½ ts revet muskatnøtt
2 hvitløkskløfter
2 dl revet hvitost
1 ss smør
En kvast frisk timian

Ratatouille (fransk grønnsaksgryte):
1 stor squash
1 stor gul eller rød paprika
4 tomater
1 løk
5 ss olivenolje
1 neve frisk basilikum
3 hvitløkskløfter
2 ts rødvinseddik
2 ts sukker
2 ss fetaost i terninger
   
Fremgangsmåte Krydre lammesteken godt og bind den sammen med bomullstråd. Gjør små snitt med en spiss kniv og press oppdelte hvitløkskløfter inn i steken. Legg kvister av rosmarin under bomullstråden.

Drypp over olivenolje og plasser steketermometeret i den tykkeste delen av steken. Sett stekebrettet på den nederste rillen i ovnen, slik at steken kommer midt i ovnen. Stek på 125 °C, til termometeret viser ca 68 °C.

Ta ut steken og la den hvile i ca 15 minutter. Temperaturen vil stige til ca. 70-72 °C, og steken har en saftig rosa kjerne.

Fløtegratinerte poteter:
Skrell potetene og del opp i tynne skiver. Bruk melne poteter, som for eksempel Pimpernell eller Kerrs pink. Legg potetene i en kjele og hell over matfløte eller helmelk. Ha i finhakket hvitløk og kok opp, reduser varmen og pass nøye på slik at potetene ikke brenner seg i bunnen av kjelen. La potetene småkoke i kjelen til de er møre og fløtemelken har tyknet. Krydre med salt, pepper og muskat. Hell potene over i en ovnsform, strø over revet ost. Legg på et par smørklatter og noen kvaster frisk timian, før potetene gratineres i ovnen til osten er smeltet og gyllenbrun.

Ratatouille:
Rens bort noe av skallet på squashen og del den opp i terninger, del opp paprikaen, fjern frøkjernen og del opp i biter. Gjør klar løk, hvitløk og basilikum. Snitt kryss i toppen av tomatene, dypp dem i kokende vann i noen sekunder og skallet blir lett å dra av. Fjern skallet og del tomatene i båter, skjær ut innmaten før tomatkjøttet skjæres i terninger.

Hell olje i pannen og legg i squashen. Stek denne i ca 5 minutter før paprikaen tilsettes, stek videre i noen minutter. Tilsett tomatene, hvitløken og basilikum. Ha i rødvinseddik og sukker og la blandingen småkoke på svak varme i 5-10 minutter.

Strø over friske basilikumblader og fetaost og server som tilbehør til steken. Sil sjyen fra lammesteken og bruk denne som saus.

Utskrift   |   Rediger denne oppskriften   |   Bli den første til å kommentere denne oppskriften!